mellplasztika őssejt

Mellplasztika és az őssejtek

A zsírszövetekből kinyert őssejtekről már korábban is tudták, hogy fel lehet őket használni a sejtalapú kezelésekhez, lásd: mellplasztika, illetve a plasztikai sebészet más területén is és a szövetek helyreállításakor. A Cell Transplantation című folyóiratban olasz kutatók két tanulmányban írnak vizsgálataikról, hogy a zsírleszívás során nyert őssejtek milyen eredményességgel alkalmazhatók a szövetek regenerálásakor.

Dr. Stephami Bucher és Dr. Rita Falcioni egyetért abban, hogy a csontvelőnek és a zsírszövetnek több közös tulajdonsága is van. Mindkettőből rengeteg van a szervezetben, könnyű hozzájuk jutni és számos kezeléshez felhasználhatók, így a mellplasztika műtéthez is.

Zsírszövet és mellplasztika

„A zsírszövet, mint kitöltő anyag eredményesen alkalmazható a szöveteket helyreállító mellplasztikai műtét során.” – mondja Dr. Falcioni. – „Az onkológia területén is használják, főleg a mell-eltávolító műtét okozta károsodás kezelésére. Segít az esztétikai problémán is, és javítja a beteg életminőségét.”

Zsírszövet és őssejtek

mellplasztika őssejtA két kutató „különleges összekötő szöveteknek” nevezik a zsírsejteket, amelyek a test számára energiaforrásul szolgálnak, viszont azt csak kevesen vizsgálták, hogy a belőlük kinyert őssejtek milyen fontos szerepet játszhatnak transzplantáció esetén.

A Miami Egyetemen dolgozó Camillo Ricordi szerint „a zsírsejtekből nyert őssejtek központi szerepet játszhatnak a plasztikai- és a helyreállító sebészetben, valamint a máj, a vese és az izmok területén.”

Dr. Ricordi szerint a sikeres bőrátültetés és a szövetek hosszú túlélése megnövelte a módszer iránti érdeklődést, mivel az esetek 70 százalékában a szövetek felszívódnak.

„Ez a két cikk rámutat a zsírsejtekből nyert őssejtek terápiás és kozmetikai előnyeire.” – mondta Paul Sanberg, a Cell Transplantation társszerkesztője – „Érdekes lesz látni az eljárás fejlődését.”

Időpont kérése