mellimplantátum beültetése

Mellimplantátum – izom alá vagy felé?

A mellnagyobbításra készülő hölgyek körében mára már általános kérdéssé vált az, hogy a mellimplantátum hova kerüljön, izom alá vagy izom felé érdemes helyezni. Ezt a kérdést szeretnénk megválaszolni, nemcsak orvosaink tapasztalata alapján, hanem különböző fórumokon és online csatornákon is információkat gyűjtöttünk.

mellimplantátum beültetésPlasztikai sebészeink szakmai érvei szerint az implantátum beültetésének módja és a mellimplantátum méretének meghatározása számos olyan tényezőn múlik, amelyhez nélkülözhetetlen a személyes plasztikai sebészeti konzultáció. A megfelelő implantátum kiválasztása során plasztikai sebészeink figyelembe veszi a páciens életkorát, testsúlyát, testmagasságát, szülések és szoptatások számát, a mellkas körtérfogatát, a mellkasfal alakját, nagyságát, szimmetriáját, illetve aszimmetriáját. Fontos tényező még a mellek formája, állása, szélessége, a mirigyállomány jellege, az emlőbimbók nagysága, irányultsága és helyzete.

A választás során nélkülözhetetlen a plasztikai sebész tapasztalata és képzettsége, valamint a páciens egyéb, anatómiai adottsága is. Mekkora mellet, illetve implantátumot szeretne az ügyfél, szem előtt tartva mindenekelőtt azt, hogy a mellek természetes hatása megmaradjon. Ezek után a plasztikai sebész mérlegeli, hogy az implantátum izom alá vagy felé kerüljön beültetésre és mell alatti vagy bimbó körüli metszést alkalmazzon a mellplasztika során. Ritkábban alkalmazott módszerek esetében az implantátum kerülhet a mellhártya közé vagy teljesen a mellizom alá.

Mindkét mellplasztikai megoldásnak megvannak az előnyei és hátrányai, sokszor az alkati tényezőkön múlik, melyik a kedvezőbb módszer.

Mellimplantátum izom felé

A fejlett mellizommal rendelkező nőknek ajánlott az izom felé helyezett implantátummal történő mellplasztika mindaddig, amíg van megfelelő mennyiségű bőr alatti zsírszövetük és emlő állományuk. Az izom felé helyezett mellimplantátum, vagyis mirigyállomány alatti elhelyezés előnyei, hogy a mellműtétet technikailag könnyebb elvégezni, valamint a plasztikai beavatkozást kevesebb diszkomfort érzés, és enyhébb fájdalomérzet követi, kisebb fokú duzzanat alakul ki a regenerálódási időszakban. Mindenképp meg kell említenünk ennek a mellplasztikai eljárásnak a hátrányait is: egy normál vagy vékony alkatú páciensen végzett mellműtét után, a melle felett élesen látható a mellkontúr, az esetek többségében tapinthatóak az implantátumszélek. Idővel kisebb-nagyobb mértékben megereszkedhetnek a mellek, mivel az implantátum szabályosan követi a mell elváltozását. Az izom felé helyezett mellnagyobbítás során a tokzsugorodás kialakulásának kockázata magasabb.

Mellimplantátum izom alá

mellimplantátum beültetésAz izom alá helyezett mellnagyobbítást általában a vékony, kevés bőr alatti zsírszövettel és mirigyállománnyal rendelkező nőknek ajánlott. Az izom alá helyezett implantátummal történő mellplasztika előnye, hogy a mell felett természetes a mellkontúr, az esetek nagy részében nem tapinthatóak a mellimplantátumuk szélei, az implantátumok hosszabb idő után sem ereszkednek meg. A beültetett mellprotézis a mirigyállományt közvetlenül nem nyomja, csak kívül-alul érintkezik azzal. Emiatt kisebb a fertőzés, gennyesedés kockázata, valamint az izom alá helyezett mellnagyobbítás során alacsonyabb a tokzsugorodás kockázata, de jobb a mammográfia vizsgálati eredmény értékelhetősége. Ennek a mellplasztikai eljárásnak a hátránya pedig az, hogy a mellműtét a plasztikai sebész számára technikailag nehezebb, nagyobb gyakorlatot igényel a szakorvostól. A mellműtét utáni első napokban jelentősebb fájdalomcsillapítás szükséges, bár javarészt testünk fájdalomtűrő képességétől függ, hogy hogyan viseljük a műtét utáni időszakot.

Az, hogy a mellplasztikánk során a mellimplantátum izom alá vagy felé kerüljön, feltétlen bizalommal beszéljük meg plasztikai sebészünkkel egy személyes konzultáció során.

Időpont kérése